Proteines mákos tészta

Ki szereti a mákos tésztát? És mondjuk ki szeretné kicsit magasabb fehérje és alacsonyabb szénhidráttartalommal? Mindeeenkiii!Hősünk napokig, hetekig, sőt talán már hónapokig állta a sarat. Cukros, lisztes, avagy szinte minden népszerű, rágható retro-kaját eliminált étrendjéből. Érezte, már nem lehet sok hátra. Kilói, szénhidrátjai, napjai meg voltak számlálva.
 
Áhh, de mi ez? Hirtelen, csak úgy a semmiből, egy ismerős látvány ugrott be a fejébe. Egy ismerős íz, a menzakoszt sztárja, amit még a zsíros hajú konyhás nénik sem tudtak megutáltatni vele! A mákos tészta...... Na, innentől kezdve nem tudta kiverni a fejéből. Rettegett, tudta, hogy eljön ez a pillanat. Diéta ide vagy oda, hősünk rágható élményekre vágyott, valami egyszerű, kilókat nem kímélő bűnözésre.
 
Árvizet generáló nyálelválasztással máris beindította a fantáziáját… mégis hogyan tudná ezt a teljes reformra szoruló étket valahogy mégis beintegrálni az étrendjébe… Csaló nap? Kizárva. (Mert az nem rég volt.) Ilyen egyszerűen nem oldhatjuk meg mindig a dolgokat.
 
Beindulnak a diéta túlélési ösztönök. Ki kell verni a mákos tésztát a fejünkből. Beteges sóvárgással, belenéz a fagyasztóba… ott gubbaszt a szépen kiporciózott csirkemell és a napi brokkoli kvóta… enyhe fintorral rávágja az ajtót. Érzi, hogy nem bírja… nincs visszaút… ma valami más, régi, hagyományos, bűnösebb ízekre vágyik. Hősünk elveszett. Vagy mégsem?
 
 
Segítsünk neki! A MásTészta mentőklub érkezik, és talál megoldást a problémára! Induljon a nagy mákos tészta átalakítás!

A tészta? Sima liszt. Totál felejtős. Gyors felszívódású szénhidrátjaival azonnal kicsinál minket a diéta-rendből. A durum – móka? Egy fél fokkal jobb, de ez se az igazi. Még mindig az egész recept csupa mák – meg szénhidrát!
 

Mert hát, hol marad a protein? Minden sportoló vagy diétázó ételadagjának a lelke? Talán becsületből leguríthatnánk utána egy shake-t… de mi lenne, ha a fehérjénk most mákos tésztánk szerves részét képezné? Jujj, de jó is lenne! Hát legyen akkor így!

Hozzávalók

Más-mákos tészta hozzávalók:
  • 1 tojás + 1 fehérje
  • 30 g vaníliás protein 
  • 30 zabpehely liszt 
  • 1 dl víz
  • pici olaj a serpenyő kikenéséhez – itt 1 kk kókuszzsír volt porondon!

Elkészítés

Elsőnek is tudatosítsuk. Eljött a pillanat, hogy Te magad, a két kis kezeddel fogod elkészíteni a mákos tészta fő attrakcióját… a széles metéltet! Látom megtorpantál, és valami ehhez hasonló arckifejezéssel zárnád be a receptet…:

 

 
… és térnél vissza az eddigi kerékvágásba. De ott nincs proteines mákos tészta!!! Úgyhogy velünk maradsz. Amúgy sem kell parázni, itt semmi olyat nem kell csinálni, amit csak a drága dédi tudott!
 
Minden faxni nélkül így készül a MásTészta metélt!
 
1. Mindent összekeversz. Elsőként a szilárdat, utána a többit.
2. Enyhén kiolajozol, majd felforrósítasz egy serpenyőt. Ez fontos, hogy a műremek kizárólag forró helyre tottyanjon, különben aljasan leég, aztán nézheted az eget… vagyis a leégett tészta-hegyet.
3. Szóval, ha a teflonban elérte a kívánt hőfokot, akkor tegyél bele egy merőkanál tésztát, és egy ügyes csuklómunkával terítsd szét.
4. Alacsony lángon süsd, és ha már a széle barnul, akkor próbáld átfordítani. Ha jól megsült, ez könnyű hadművelet. A lényeg, hogy várj és ne akard türelmetlenül feltúrni idő előtt!
 
 
Igen, talán már kapizsgálod. Csak nem valami palacsintát sütünk? … De de, jól látod! Nem titkolt szándékunk a mákos tészta vészhelyzetre is a minden bajból kihúzó palacsinta-manővert alkalmazni. Tehát itt említeném meg, ha van bevált pali-recepted, akkor azzal is neki lehet indulni! (Persze akkor a tápértékekre már nem vállalok garanciát!)
 
5. Ha kisültek a palacsinták (ebből az adagból elvileg 2-3 darab lát napvilágot), akkor üresen csavard fel, majd kisujjnyi csíkokra szeleteld fel!
 
6. Ha minden igaz, akkor kicsi palacsinta-csigák lepik el a konyhád, amiket kitekergetve már könnyes szemekkel konstatálhatod: készen is van a proteines széles metélted! Ezután már csak dobd vissza a serpenyődbe egy picit átpirongatni, és kész is!
 
Fogadjunk, hogy tegnap nem is hitted volna, hogy pont Te, majd épp széles metéltet fogsz gyártani, ugye-ugye?
 
 
Nézzük a dolog másik probléma forrását, a mákot!
Nos, mákos tészta lévén nem könnyű ettől az alapanyagtól megszabadulni, de talán nem is kell. Ésszel és édesítővel megszórva a proteines metéltünk mellett talán nem okoz annyi diéta-kárt, ráadásul egészséges is.
 
Viszont! Ne mondja senki, hogy nem gondolok azokra, akiknek a mák is tiltott drog…izé, dolog a diétában! Mert VAN kiút!
 
Nem kell mást tenni, mint beszerezni a mák ízre és állagra nagyon hasonlatos, szintén addiktív hangzású társát, a kendermag proteint! A kendermag protein a paleo lisztekkel tört be a bioboltokba (szóval nem lehetetlen beszerezni), ízre nagyon emlékeztet a mákra, viszont tápértékben némileg kedvezőbb: kevesebb zsírt, viszont több fehérjét és rostot tartalmaz! Ja, és az ebédhez fogmosó-szettet sem kell csomagolni.
 
Íme egy rövid, makrotápérték összehasonlítás:
Mák: 537 kcal; 20,5 g fehérje, 24 g ch, 38,2 g zsír, 5 g rost
Kendermag liszt: 302 kcal; 32 g fehérje, 6 g ch, 11 g zsír, 26 g rost
 

 

Tápérték-adatok

Itt a teljes tészta adagot nézzük, kizárólag, magát a tésztát, mák-kendermag-egyéb belépő drogok híján:  315 kcal, 37 g fehérje (Hoppá!), csak 25 g szénhidrát és 7,8 g zsír! 
 
Na, mit szólsz? Lefogadom pár hete nem is hitted volna, hogy most nyugodt szívvel tolhatod be a mákos tésztát, aminek a tésztáját is Te készítetted! Látjátok, mennyi klassz meglepetést és apró örömöt hozhat az ősz pici kis konyhánkba… vagy épp reményvesztett diétánkba? :)
 

 

U.i.: MEGJELENT!!! Több mint 10 MásTészta kenyérke (és egy bónusz bagett) várja, hogy segítse a diétád - mindezt egyszerű, búzaliszt és mindenféle puccos ’csodalisztektől’ mentes, egészséges, magas fehérje és alacsony kalóriatartalmú formában! :) 

 

A MásTészta diétás kenyérke recepteket itt tudod begyűjteni: http://masteszta.com/szakacskonyv/2-proteines-kenyer-receptes-konyv

 

Kapcsolódó termékek

Dia-wellness mák töltelék 40 %

Nature cookta kendermagliszt

Hasonló receptek

Majdnem majonézes krumpli

Tükörtojás palacsinta

Túrós csibefasírtok

Gombapörkölt újrakódolva

Cukkini lepény diétás zsömivel

Proteinben gazdag receptek - mert a fehérjéd nemcsak a kulacsodban állja meg a helyét!
Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk     Elfogadom