"Gyúrós" túrógombóc

Minden túlzás nélkül állítom, hogy jó pár éve még azt éreztem, hogy egy NASA űrhajó parancsnoki fedélzetén jobban elboldogulnék, mint a reform konyhában…

 

...de mivel a túrógombóc kedves vasárnapi emléke mély nyomokat hagyott a gyerekkori időkből, így mindenképp újra akartam éleszteni a nagyi-féle prototípus – proteinesebb!!! - reinkarnációját. A túrógombócokról érdemes tudni, hogy olyan kis apró lények, akiknek saját akaratuk van.

 

Ha rossz arányokkal dolgozol, akkor bizony masszív, súlyemelésre is alkalmas darabok készülhetnek – de már volt arra is példa, hogy a forró vízbe téve, a pillanatok leforgása alatt több részre estek szét, mint a nagy Szovjetúnió…

 

(Ezúton is Isten nyugosztalja az említett gombóc csapatot…)

 

De nem adtam fel, és némi idő után sikerült megtalálnom a stabil testi-lelki egyensúlyt…legalábbis ami a gombóc-készítési rituálét illeti. Íme!

 

Hozzávalók

A gombócokhoz:

  • 500 g zsírszegény túró
  • 80 g aprószemű vagy darált zabpehely
  • 2 tojás (M-es)
  • 30 g vaníliás fehérjepor
  • folyékony édesítő
  • fél citrom leve + pici reszelt héj

 

A morzsázáshoz: körülbelül 60 g apróbb szemű zabpehely és 20 g kókuszliszt (helyette is lehet zab) + kókuszzsír

 

Az öntethez: kis proteinpor + joghurt + édesítő

Elkészítés

Első mozzanatként összeboronáljuk a hozzávalókat: a túrót, a zabot, a protein port, a citromos-cumót és a tojásokat. Édesítőt is tegyél hozzá – ízlések, pofonok, protein porod függvényében.

 

Ezután – igen, még az éhezési küszöbértéket túllőtt állapotban is példamutató türelmet tanúsítva – kábé 15-20 percig nyugton hagyjuk a masszát, még zab-barátunk észbe kap, és megszívja a helyzetet.

 

Ha letelt a türelmi idő, akkor indulhat a kézimunka. Nedves mancsokkal gombócokat formálunk, és csatasorba állítva a fortyogó lábasba pateroljuk őket.

 

Most már nem érdemes messzire sunnyogni, hiszen pár perc múlva helyzet lesz: a gombóc csapat hősiesen újra a felszínre jut. Innentől kezdve hagyd őket még pár percig a víz felszínén lézengeni, majd utána pecázd ki őket.

 

 

Mivel a pucér túrógombócok nagyon megbotránkoztatóak, így a műsor záró mozdulata az lesz, hogy a jól megérdemelt zabbundában meghempergeted a kis gyúrós-túrós csapatot.

 

Kis kókuszzsírral átkent teflonban pirítsuk meg zabpelyhes-kókuszliszt mixet, és forgassuk alaposan bele a gombócainkat. Akiknek ez nem elég outsider vonal, azok durvára darált dió, dejóó, mogyoró, mák vagy hasonló finomságokkal is bundázhatnak… ki mire izgul rá jobban :)

 

Végül elengedhetetlen tartozéka a gombóckészítésnek a megfelelő öntet készítése. Persze hagyományosan a cukros-tejföl barátunk fekszik rá a legjobban – azonban akiknek a diétájában ez is veszélyes elem, azok natúr joghurt és pici protein duóval tolhatják le a felesleges kalória rizikót.

 

 

Láthatod, a recept oly egyszerű, hogy sikerélmény – no meg diétás túrógombi – azoknak is kijut, akik még szűzkezűek a gombócozási rituáléban.

 

Igazából csak egy hibát lehet vele elkövetni: túl keveset készítünk belőle.

 

Hűvös helyen tárolandó, szobahőmérsékletre akklimatizálva fogyasztandó. Az eltarthatóságáról nincs empirikus adat… mert k*rva gyorsan fogy.  

 

Tápérték-adatok

Az adagból - ha nem ágyúgolyó méretekkel dolgozol – akkor körülbelül 12 normál darabszámú gombóc csapat fog elkészülni. A teljes adag 956 kalória: 116 g fehérje, 76 g (17 g rost!) szénhidrát és 20 g zsír!

 

U.i.: MEGJELENT!!! Több mint 10 MásTészta kenyérke (és egy bónusz bagett) várja, hogy segítse a diétád - mindezt egyszerű, búzaliszt és mindenféle puccos ’csodalisztektől’ mentes, egészséges, magas fehérje és alacsony kalóriatartalmú formában! :) 

 

A MásTészta diétás kenyérke recepteket itt tudod begyűjteni: http://masteszta.com/szakacskonyv/2-proteines-kenyer-receptes-konyv

 

Kapcsolódó termékek

Natura zabpehelyliszt 1000 g

Hasonló receptek

Diétás szilvás túrógombóc

Diétás Protein Raffaello

Szilvás gombóc MásTésztában

Diétás túrógolyók

Tiramisu protein golyók

Proteinben gazdag receptek - mert a fehérjéd nemcsak a kulacsodban állja meg a helyét!
Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk     Elfogadom